Urgamla Etiopien-ett land i förändring

Res med Marika Griehsel
suitcase Preliminära avresa oktober 2022
Marika Griehsel
Marika Griehsel

Vi är mycket glada att kunna erbjuda en kunskapsresa där Marika Griehsel leder en grupp resenärer till Etiopien.

Etiopien ligger inte så långt bort som vi kanske kan tro. Direktflyg från Stockholm  tar drygt  sju timmar och när vi landar på den stora internationella flygplatsen i Addis Abeba så är vi i ett av Afrikas största och folkrikaste länder. 

Över 100 miljoner invånare med 80 olika språk, ett mycket skiftande landskap och med en nedtecknad kulturhistoria med rötter till tiden runt Kristi födelse. 

Här möter vi den uråldriga etiopiska koptiska kyrkan och modern feminism på en och samma dag. Det är hisnande.

En politisk reformprocess har dragit igång med raketfart. Från djupt förtryck till löften om yttrande- och pressfrihet på bara några få månader. Ni kan se landets nya premiärminister Abiy Ahmed skymta på tidningsomslag bakom de unga sko-pustarna, är deras framtid på väg att bli bättre nu? 

Afrikaexperten Marika Griehsel skapar möten med människor från samhällets olika delar och kulturer och vi ger oss också ut  på landsbygden i höglandet och i naturen för att se Etiopiens spännande fågel- och djurliv.

Ett unikt tillfälle att ta del av Etiopien bortom de vanliga turiststråken. 

 • IMG 0871

Detaljerad Resplan

 • user friends Arrangör och ciceroner

  Marika Griehsel
  Afrika Select AB

 • hiking Lokalguide

  Yohanes Mitiku

 • comments Kontaktuppgifter

  This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
  +46 (0) 739 601 400

Program: Unika Etiopien 2022

Dag 1 - Avresa

Utresa flyg: 

Stockholm - Addis 


Tidtabeller till Arlanda

Dag 2

 • Måltider:

  Lunch till egen kostnad

  Middag till egen kostnad

Boende: Blue Nile Resort, Bahir Dar

Ankomst tidigt på morgonen, vi köper besöks-visa 50 US på flygplatsen och efter passkontroll möter vi vår lokala guide och chaufför. 

Vi kör norrut genom huvudstaden Addis Abeba mot Etiopiens näst största stad Bahir Dar. Universitetsstad och Amhara-regionens viktigaste plats efter Addis. Färden tar oss upp i de höga bergen på bra men slingrande vägar, vi kan njuta av vårblommor och utsikten där fält med det inhemska sädeslaget teff är vår följeslagare. Vi stannar för en traditionell etiopisk lunch med injera och olika grönsaks-såser  och anländer till vårt hotell direkt vid Tana-sjöns strand på sen eftermiddagen. 

Efter vila äter vi  en lättare gemensam middag drar vi oss tillbaka för en god natt sömn.  Vi är högt upp och det kommer att påverka orken en del.

Dag 3 & 4

 • Måltider:

  Frukost

  Lunch till egen kostnad

  Middag till egen kostnad

Boende: Blue Nile Resort, Bahir Dar

Lake Tana är Blå Nilens källa, här åker vi på en båttur och besöker kloster från 1500-talet. Vi träffar lärare på universitets journalistutbildning och reportrar på  den lokala radio och tv-stationen.  Vi samtalar med Marikas vänner om hopp inför framtiden och deltar i en traditionell kaffeceremoni.

Svensk närvaro finns det gott om i Etiopien dels genom den historiska missionen men också nutida som gör sig påmind och fascinerar.  

Vi ser på några av Marika och Simons reportage från 1990-talet och går på stadens bästa restaurang. 

Dag 5

 • Måltider:

  Frukost

  Lunch till egen kostnad

  Middag till egen kostnad

Boende: Goha Hotel, Gondar 

Efter två innehållsrika dagar i Bahir Dar fortsätter  vi  vidare norrut  och övernattar i staden Gonder på väg mot naturreservatet Simien National Park. 

Gondar är en av Etiopiens äldsta städer med plats från 1600-talet.  Här levde några av landets främsta härskare.   Vi besöker de gamla slotten och får också  lära oss mer om den sista gruppen etiopiska judar  som bor i Gondar i avvaktan på att emigrerar till Israel.  

Dag 6 & 7

 • Måltider:

  Frukost

  Lunch till egen kostnad

  Gemensam middag på lodgen

Simien Lodge, Simien National Park

Simien Lodge är Afrikas högst belägna hotell och vi kommer att bli väl omhändertagna på flera tusen meter höjd.

Här kan vi ha turen att se stora grupper av  Gelada babianer och insupa den enorma utsikten.  En anledning till att Etiopien inte blev kolonialiserat är att var svårt för främmande makt att kontrollera de enorma bergsmassiven. 

Här kommer vi ta del av den spännande berättelsen om hur drottning Victoria sände flera tusen soldater  för att rädda en grupp européer som hölls fängslade av kejsare Tewodros, ett galet uppdrag med många förvecklingar.

Vi rustar oss med kamera, kikare och bra vandringsskor och en vindtät jacka och kanske ser vi den mycket sällsynta etiopisk stenbocken. Här finns också räv, antilop, leopard och varg. Den unika miljön och djurlivet är anledningen till att en nationalpark grundades 1969 och blev ett UNESCO världsnaturarv redan 1978.  3200 meter över havet betyder att vi bokstavligt talat är bland  molnen.

Dag 8 - 10

 • Måltider:

  Frukost

  Lunch till egen kostnad

  Middag till egen kostnad

Tukul Village Hotel, Lalibela

Resan från Gondar till Lalibela tar hela dagen och vi gör kortare stopp längst vägen för att fota, dricka kaffe med lokalbefolkningen och se olika typer av odlingar. När vi ankommer till Lalibela sent på eftermiddagen  väntar två intensiva dagar men allt i den takt som förespråkas just här. Vi befinner oss på helig mark och vi bor på en enkelt med mycket gästvänliga hotell, Tukul Village Hotel. Här kommer vi att besöka de unika stenkyrkorna, möta lokal konstnär och hälsa på i en skola. Ibland känns det som om vi befinner oss 2000 år tillbaka i tiden men behoven av utveckling och lusten att delta i den moderna världen dominerar samtalen även i Lalibela. 

Dag 11

 • Måltider:

  Frukost 

   

Boende: Jupiter Hotel, Addis Abeba

Efter två hela dagar i Lalibela med omnejd är det tid att ta farväl av denna magiska plats  och vi flyger inrikesflyg till huvudstaden Addis Abeba. 

 Vi inleder med en tur runt staden då vi kör från flygplatsen mot hotellet. Vi får en idé hur denna mångmiljonstad är strukturerad med flotta kvarter, lägenhetskomplex och fattiga bostadsområden i en salig blandning. Här byggs det  överallt, investeringar, inte minst kinesiska gör att delar av stan mest ser ur som en byggarbetsplats.  I Addis har också flera viktiga organisationer sina kontor, Afrikanska Unionen med sitt överdådiga högkvarter och FN:s ekonomiska kommission, UNECA.  

Premiärminstern och fredspristagaren Abyi har låtit uppföra och omvandla kejsarens plats till  ett museum och en park som nu är öppet för allmänheten.

Addis Abeba innebär god mat och musikupplevelser. Etiopiska jazz är världsklass musik och personligen anser jag att det är något av det bästa man kan lyssna på. 

Kanske köper vi ny-rostade kaffebönor att ta med hem, vackra handvävda bomullstyger och varför inte läderskor från en av landets mest framgångsrika kvinnliga entreprenörer.

 

 

Dag 12 & 13

 • Måltider:

  Frukost

  Lunch till egen kostnad

  Middag till egen kostnad

Boende: Lodge Omo Valley, södra Etiopien

Vi avslutar de sista två dagarna i Omodalen  i södra Etiopien. Här lever grupper traditionellt och de visar sin kultur som i vissa delar inte förändrats på flera hundra år.

Turism är en viktig inkomstkälla för befolkningen och vi får möjlighet att möta och tala med människor som kämpar för att bevara sitt sätt att leva.

Dag 14

 • Måltider:

  Frukost

  Lunch till egen kostnad

  Middag 

Tillbaka till Addis för hemresa

En tidigt frukost i naturen  och tid för reflektion för att sedan ta inrikesflyget tillbaka till Addis.

Vi handlar kaffeböner att ta med oss hem och äter gemensam middag innan vi reser tillbaka  till Sverige sent på kvällen. 

Dag 15 – Hemkomst

Hemresa flyg – Ankomst Arlanda på morgonen, cirka 06.00

Tidtabeller från Arlanda

sun - Ytterligare information gällande resan och bokningen

Programmet kan komma att ändras ifall väder eller andra omständigheter gör att vissa delmoment inte kan genomföras. Då kommer likvärdiga alternativ att erbjudas.

Vi strävar alltid efter att ge den bästa servicen och ser gärna att deltagare aktivt deltar i samtal och möten för att få ut det mesta av resas upplägg. 

Frukost ingår under hela resan plus två luncher och två middagar. 

Alla gemensamma utflykter ingår. 

Dricks till lokal guide och chaufför samt hotelldricks och besöksvisa ingår ej. 

 • Afrika Select rekommenderar att flyget bokas via Tranås Resebyrå / Tour Africa.  Detta för att underlätta då inrikesflyg ska bokas mellan Lalibela och Addis. 

 

 • Afrika Select tillhandahåller kontakten med Tranås Resebyrå. Vi flyger med Ethiopian Airlines.

 

 • Flyg: Cirka 8 500 sek inklusive inrikesflyg i Etiopien, inklusive skatter, arvode och bagage.

 

 • Preliminärt pris per person 35 000 sek ( exklusive flyg )

 

 • Enkelrumstillägg: 5 000 sek

 

 • Anmälningsavgift och slutbetalning kontakta Marika. This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

 

 • Minimum 10 resenärer,  max 16

 

 • För ytterligare detaljer runt villkor och betalning ring Marika Griehsel +46 739601400

 

 • Marika Griehsel, arrangör och ciceron

 • This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

 • + 46 739 601400

 • Afrika Select har resegarantier ställda hos Kammarkollegium.

Contact

 • This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
 • +46739601400 / 1

Copyright © 2020 Afrika Select. All rights Reserved. Integritetspolicy