I Mandelas fotspår 2021

En unik rundresa med Marika Griehsel & Simon Stanford
suitcaseNovember/December 2021
Marika Griehsel
Marika Griehsel
Simon Stanford
Simon Stanford

Vi är mycket glada att kunna erbjuda en kunskapsresa där Marika och Simon gemensamt leder en grupp resenärer till Sydafrika. Vad lever kvar av hans dröm om frihet och rättvisa ? Hur tacklar Sydafrikas befolkning nutidens utmaningar? Finns det någon ”nya Mandela ” som kan ta hans vision vidare ? 

Få har samma djupa kunskap och engagemang som Marika och Simon besitter då det gäller Sydafrikas historia, nutidspolitik, kultur och natur.

Marika var SVT:s korrespondent i Afrika under hela 90-talet och bevakade tillsammans med Simon hela den politiska reformprocessen från apartheid till demokratiska val och vidare till det som idag kan beskrivas som en politisk och ekonomisk härdsmälta.

Simon är född och uppvuxen i Sydafrika. Under två år fick kan unik möjlighet att på nära håll filma och följa Nelson Mandela inför hans 90 års dag. De senaste tio åren har Marika och Simon ledd och arrangerat olika resor på den afrikanska kontinenten förutom att de arbetat som journalist, fotograf och dokumentärfilmare. Marika stod utan för fängelseporten då Mandela steg ut i frihet 1990 och genom åren har de intervjuat honom vid flera tillfällen.

Den här rundresa tar oss bortom de vanliga turiststråken och erbjuder allt från politik, historia, vandringar, bad, spännande möten, god mat och dryck, natur och kultur.

Detaljerad Resplan

 • comments Kontaktuppgifter

  Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
  +46 (0) 739 601 401

Program: I Mandelas fotspår 2021

Avresa

Utresa flyg

Flyg Alternativ 1, SWISS International från Arlanda

Utresa:

 • STHLM- Zurich 26 november 2020 19.35 - 22.00 LX 1255
 • Zurich- JHB 27 november 2020 22.40 - 10.20 LX 288
Flyg Alternativ 2. British Airways från Arlanda

Utresa:

 • STHLM - London 26 november 2020 11.40 - 13.30 BA 0777
 • LHR - JHB 27 november 2020 18.10 - 07.15 BA 0055

Tidtabeller till Arlanda

Dag 1

 • Måltider:

  Lunch till egen kostnad

  Middag till egen kostnad

Boende: Zulu Nyala Lodge, Johannesburg

Simon tar emot på flygplatsen. Vi bor strax utanför Johannesburg på en vacker lodge. Efter en enklare lunch reser vi med buss direkt mot ”The Cradle of Humankind” där några av de mest berömda utgrävningarna i vår tid har ägt rum. Området är klassat som ett världskulturarv och här får vi inblick i hur människan utvecklats genom tiderna.

Dag 2

 • Måltider:

  Frukost

  Lunch till egen kostnad

  Välkomstmiddag

Boende: Zulu Nyala Lodge

Efter frukost besök vid Constitutional Hill i Johannesburg. Det här är platsen för Sydafrikas författningsdomstol. I en modern och ändamålsenlig byggnad huseras domstolen och bredvid ligger ett av landets mest ökända fängelser, The Fort.
Idag är fängelset ett museum. Här satt både Mandela och Gandhi och många tusen fler fängslade för att de krävde sina rättigheter
Det är ingen tillfällighet att dessa två byggnader ligger bredvid varandra. Tanken är förstås att ingen någonsin får glömma kampen för frihet. Författningsdomstolens ledamöter har som sin huvuduppgift att se till att beslutsfattare följer Sydafrikas unika författning. Här ska Mandels dröm om ett demokratisk och rättvist samhälle värnas och skyddas. En dröm som miljontals människor bär på, inte bara i Sydafrika utan runt om i världen.

Dag 3 - 4

 • Måltider:

  Frukost

  Lunch till egen kostnad

  Middag till egen kostnad

Rorkes Drift Lodge, Rorkes Drift (2 nätter)

Efter frukost kör vi mot Kwazulu-Natals kullar och den tidigare svenska missionsstationen Rorkes Drift. Redan 1878 kom de första svenska missionärerna hit för att etablera kyrka, skola och sjukvårdsklinik.
Platsen blev allmänt känd efter att zulukrigare belägrade missionsstationen där brittiska soldater sökt skydd under zulu- kriget 1897. I början av 1960-talet fick missionsstationen”nytt liv” då två svenskar, Peder och Ulla Gowenius startade hantverksutbildning vid Rorkes Drift.
Det var vid missionsskolorna som fler av de ledande frihetskämparna på 1900-talet fick sin utbildning. Mandela var en av dem.

Dag 5 - 6

 • Måltider:

  Alla måltider är inkluderade

Thula Thula Safari Lodge (2 nätter)

Dags för vår safari. På Thula Thula Safari Lodge bor vi två nätter i välutrustade tält med alla bekvämligheter.
Här är alla måltider inkluderade. Vi har chansen att se ”The Big 5 ” och njuta av att vara riktigt nära naturen i sällskap av professionella “trackers.” Öppna jeepar och vandring i bushen erbjuds. Lodgen grundades av den världsberömda författaren och naturälskaren Lawrence Anthony.

Dag 7

 • Måltider:

  Frukost

  Lunch till egen kostnad

  Gemensam middag på lodgen

Boende: Meander Lodge, Ballito Bay

Vi avslutar vår safari med en promenad i det vilda innan vi kör mot kusten. Vi bor på Meander Lodge vid havet. Vi äter buffémiddag och tittar på någon av våra filmer på kvällen.

Dag 8

 • Måltider:

  Frukost

  Lunch till egen kostnad

  Middag till egen kostnad

Forts. Meander Lodge, Ballito Bay

Idag besöker vi Inanda Heritage Route. En utflykt som bland annat tar oss till den skola där Mandela röstade vid det första demokratiska valet 1994 och platsen där Mahatma Gandhi inledde sin frihetskamp. Vi får även se de enorma kåkstäder som omger Durban, en av världens snabbast växande metropoler. Här får vi också anledning att prova på det indiska köket i Sydafrika. Vi är tillbaka vid lodgen i tid för ett eftermiddagsdopp i havet.

Dag 9-11

 • Måltider:

  Alla måltider är inkluderade under vår vistelse på Mbotyi River Lodge.

Boende: Mbotyi River Lodge, Transkei (3 nätter)

Vi bor vi i det lilla samhället Mbotyi vid Indiska Oceanen.
Här utforskar vi den så kallade vilda kusten som erbjuder milsvida stränder, bad, färsk fisk-och skaldjur. Vi kommer även att göra enklare vandringar och det finns möjlighet att fiska med spö från branta klippor. Men framförallt möter vi människorna i trakten genom Simon och hans kunskaper i Xhosa-språket och folkets historia, liv och kultur. Här är den lokala “chiefen“ en kvinna. Transkei brottas med stor fattigdom och eftersatt hälso- och sjukvård men det finns individer och organisationer som gör fantastiska insatser för att hjälpa de mest utsatta. Det så kallade mentor-mammaprogrammet som den svenska läkaren Ingrid le Roux grundat har verksamhet i trakten.

Dag 12

 • Måltider:

  Frukost

  Lunch till egen kostnad

  Middag till egen kostnad

Boende: Stoneybrook Lodge, Kokstad

Efter frukost checkar vi ut från Mbotyi River Lodge och kör norrut mot Kokstad. Här växte Simon upp på en kreatursfarm under 60- och 70-talet.
Vi kommer att besöka en av hans barndomsvänner som driver lantbruk. Vi samtalar om apartheidregimens policy att skapa så kallade hemländer, ” reservat” för olika språk-och befolkningsgrupper. Ett rasistisk system som bland annat innebar att den svarta befolkningen tvingades bort från den bästa jordbruksmarken. Vi kommer även berätta om den ofta förbisedda konflikten från tidigt 1800-tal mellan brittiska kolonialister och Xhosa-folket. Ett ämnet som Mandela visste allt om.

Dag 13

 • Måltider:

  Frukost

  Lunch till egen kostnad

  Middag 

Boende: The Cavern Resort Norra Drakensberg

Efter frukost lunch reser vi med buss mot staden Howick i provinsen Kwazulu-Natal för att besöka den plats där Mandela greps 1962. Han reste förklädd men blev förråd. Efter gripandet ställdes Mandela inför rätta anklagad för högförräderi och dömdes till livstidsfängelsestraff. Platsen har getts en modern utsmyckning i det vackra landskapet i närheten av de magnifika Drakensbergen.

Efter en lunch åke vi vidare möt The Cavern Resort här installerar vi oss och är granne med de enorma naturreservatet Ukahlamba.Har finns det pool, vandringsstigar och underskön flora och fauna.   

Dag 14

 • Måltider:

  Frukost

  Lunch 

  Middag 

Boende: The Cavern Resort Norra Drakensberg

Dagen bjuder på en längre vandring ( cirka 3 timmar ) för att beskåda en av Sydafrikas mest kända klippmålningar, “Game Pass Shelter.” Vid den så kallade ” Rosetta Stone ” kunde arkeologer för första gången börja tolka symboliken i San-folkens hällristningar och grottmålningar. 

Vi har med oss matsäck och backar vår berättelsen om Sydafrikas historia till ruta ett. Här jagade och samlade ursprungsbefolkningen i små grupper. Forskning visar att vi alla förmodligen härstammar från dessa trakter i Södra Afrika. Klick- ljuden i Mandelas språk xhosa och i zuluspråket är en kvarleva från dessa ursprungsspråk. 

Alternativ aktivitet till vandring kommer att erbjudas. Middag och filmvisning på kvällen.

Dag 15

 • Måltider:

  Frukost

  Lunch till egen kostnad

  Middag till egen kostnad

Resa från The Cavern Resort till Johannesburg flygplats

Efter frukost leder Simon en lättare vandring genom den inhemska skogen som omsluter dalen och bergssluttningarna. Har utforskar vi området där den fantastiska Protean växer vilt. Sydafrikas nationalblomma som fick sitt namn av Linné.  Likt den grekiska guden Proteus kommer blomman i många olika skepnader, därför var det ett passande namn ansåg Linné vars lärjungar Sparrman och Thunberg besöket Kap-kolonin på 1770-talet. Efter en tidig lunch kör vi möt Johannesburg flygplats för vår flygg hem.

Vi kommer fram till internationella flygplatsen runt 16.30 för vidare hemresa.

Hemkomst

Hemresa flyg

Flyg Alternativ 1, SWISS International till Arlanda

Hemresa:

 • JHB- Zurich 11 december 2020 20.20 - 06.10 LX289
 • Zurich- STHLM 12 december 2018 06.50 - 09.20 LX 1248
Flyg Alternativ 2. British Airways till Arlanda

Hemresa:

 • JHB - LHR. 11 december 2020 20.15 - 05.25 BA 0056
 • LHR - STHLM 12 december 2020 07.15 - 10.25 BA 0776
Tidtabeller från Arlanda

sun - Information gällande resan och bokningen

Programmet kan komma att ändras ifall väder eller andra omständigheter gör att vissa delmoment inte kan genomföras. Då kommer likvärdiga alternativ att erbjudas.

Vi strävar alltid efter att ge den bästa servicen och ser gärna att deltagare aktivt deltar i samtal och möten för att få ut det mesta av resas upplägg. Resan är konstruerad så att den fungerar som en kursresa.

Hur Mycket Kostar Det?

38 000kr 

exklusiv international flyg och reseförsäkring. 

Vad ingår i priset?

Följande ingår i priset: Ciceroner, lokalguide, boende i dubbelrum, måltider enligt program, välkomstmiddag med vin och öl, safari, inträde till museum mm. enligt program, avslutningsmiddag. Luftkonditionerad buss, 28 platser, vatten ombord.

Följande ingår inte i priset:

International flyg, reseförsäkring, avbeställningsskydd, dryck. Dricks till lokalguide samt safari-trackers. 

Vad gäller vid avbokning?

Följande regler gäller vid avbokning: Vid sjukdom kan resa avbokas med läkarintyg upp till 30 dagar innan avresa och inbetalade avgifter återbetalas. Vid avbokning senare än 30 dagar innan avresa kan inte anmälningsavgiften återbetalas. Om platsen skulle fyllas av annan resenär återbetalas även anmälningsavgift minus 50 procent.

Vad gäller för resande med barn under 18 år?

Information till resande med barn under 18 år som ska resa till Sydafrika

 • Från och med den 1 juni 2015 gäller nya regler för barn under 18 år som reser till Sydafrika. Vi kan meddela att Department of Home Affairs i Sydafrika har bekräftat följande: Barn under 18 år som ska resa till Sydafrika måste kunna uppvisa ett s.k. "Unabridged Birth Certificate", dvs en fullständig födelseattest, med uppgifter om vilka som är föräldrar till barnet. Den svenska motsvarigheten till en fullständig födelseattest är ett så kallat "Personbevis 120 med alla relationer" (= med utökad information om barnets föräldrar). Det kan beställas från Skatteverket, tel: 0771-567 567 eller via hemsidan www.skatteverket.se, och måste vara på engelska, samt ska vara stämplat och underskrivet av Skatteverket. OBS! Personbeviset får inte vara äldre än 3 månader vid inresa så beställ det inte för tidigt!

 • Föräldrar som reser ensamma med barn, samt ensamresande barn, ska ha med sig följande dokument; "Parental Consent Affidavit"tillsammans med kopior på samtliga pass; barn och föräldrar/vårdnadshavare samt den som reser med/tar emot barnet i Sydafrika. Intyget attesteras av en Commissioner of Oaths (på konsulatet i Stockholm) eller en Notarius Publicus (kontakta Länsstyrelsen för lista på Notarius Publicus (kontakta Länsstyrelsen för lista på Notarius Publicus i Sverige: http://www.lansstyrelsen.se/Sv/Pages/default.aspx). Vänligen observera att Parental Consent Affidavit skall fyllas i med en svart bläckpenna. Underskrift behövs endast av den/de föräldrar/vårdnadshavare som INTE skall resa med barnet. Kom ihåg att inte skriva under "Parental Consent Affidavit" innan ni kommer till Ambassaden då detta skall göras framför Commissioner of Oaths, alt hos Notarius Publicus.
  För identifiering godtas endast giltigt pass. Observera att hjälp med Parental Consent Affidavit endast är möjligt under Konsulatets öppettider; Måndag, Tisdag, Torsdag och Fredag 9-12.30. För att Ambassaden ska kunna assistera er vänligen ta med er Parental Consent Affidavit, Personbevis-120/UBC, passen i original samt kopior på samtliga pass; barn och föräldrar samt den som reser med/tar emot barnet i SA om det inte är en av föräldrarna.
Gäller visum?
Sydafrika kräver inget visum. Passet måste vara giltigt minst sex månader efter inresa. Om barn och ungdomar under 18 år medföljer måste speciellt tillstånd utfärdas enligt föreskrifter från sydafrikanska myndigheter. Information runt detta finner ni nedan kopierat från den sydafrikanska ambassadens hemsida. Utan detta tillstånd kommer man inte ombord på planet.
Medicin & vaccination

Det kan vara lämpligt att äta malaria-profylax då vi befinner oss på safari i Kwazulu-Natal. Detta tar man natten innan man reser in i området och därefter minst sju dygn. I övrigt bör man se över sina vaccinationer tex. stelkramp, hepatit a och b och tbc.

Hur bokar jag flyg?

Måste bokas själv så fort ni anmält er till rundresan men vi hjälper gärna till via telefon - ring 0739 601400.

flygtabell 2019

Tips & Råd

Lista på vad som är bra att packa och litteraturförslag skickas ut efter anmälan. 

Det uppskattas om ni tar med fotbollar, fotbollsskor och gympa-kläder till barn och ungdomar. Detta kommer att skänkas till fotbollslag i Transkei.

 • Marika Griehsel & Simon Stanford
 • Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. | Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
 • + 46 739 601400 / 1 

 • Afrika Select har resegarantier ställda hos Kammarkollegium.

Kontakt

 • Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
 • +46739601400 / 1

Kategorier

Sign Up for Newsletter


Copyright © 2020 Afrika Select. All rights Reserved. Integritetspolicy