Nachrichten | Selected Stories

Kan äventyr vara hållbara !?

Hej och stort tack för att du har visat intresse för vår ”äventyr & kunskapsverksamhet och också kanske varit med på någon av våra resor eller kommit till bildvisning och presentation.

Vår önskan är att erbjuda dig möjlighet att komma ut i naturen och möta människor och djur och detta kan äga rum på den afrikanska kontinenten, här i Sverige eller på någon annan vacker plats på vår planet. Upptäcktsresande i vår tid.

Simon och jag skapar resor exakt på det sätt vi själva vill resa och vi introducerar våra resenärer till våra vänner och kontakter runt om i världen. Människor vi lärt känna och som är med och delar med sig av sin kunskap och ger nya perspektiv.

Vi kan också hjälpa till att skapa din drömresa. Berättat för oss var du vill resa, hur du vill resa och så tar vi fram de bästa alternativen.

Nedan gruppfotot efter just en sådan drömresa vi anordnade i januari i år. Vandring i den förtrollade bergskedjan Rwenzori i västra Uganda och besök hos bergsgorillorna.

gruppbild vandring Rwenzori

Afrika Selects filosofi – möten!

Vår företagsfilosofi bygger på att vi med nyfikenhet, kunskap och engagemang tar med gäster på unika expeditioner där jag och Simon med vår erfarenhet tillsammans med en liten grupp resenärer upplever och känner jordens skönhet och rikedom. Vi vill vara med och skapa hopp och framtidstro. I över 30 år har vi bevakat nyhetshändelser och nu tar vi med oss i ”ryggsäcken” det vi sett, hört, analyserat och bjuder in dig att följa med på en ny resa.

Simon och jag bär på en gemensam lust att upptäcka, lära mer och njuta och vi tänker och agerar hållbart, klimatsmart och sätter fokus på de mindre och lokala entreprenörerna inom besöksnäringen, oavsett var vi befinner oss i världen. Det är också därför som vårt företag är beläget i byn Gimdalen i Jämtland där vi långsamt rustar upp en gammal gård, Mogården, snart redo att ta emot gäster.

Turism ska vara en långsiktig, respektfull och god investering. I vissa fall flyger vi, ibland kan vi resa med tåg och buss och ofta vandrar vi för vi är övertygade om att ansvarsfull turism är en nyckel till att skapa incitament så att natur och djur ses som resurser och på så sätt kan få en chans att samexistera med människan.

Från vildmark till vildmark

Vi såg tydligt turismens goda potential i Uganda när vi i januari vi besökte bergsgorillorna i Bwindi. Där innebär besöksnäringen att gorillornas område i södra Uganda blir större, gorillorna som är en hotat art, har ökat i antal och turismen ger efterlängtade arbetstillfällen och bättre ekonomi för en större grupp människor. Visst finns det alltid mer att önska men det är imponerande att se hur området utvecklats på de 30 år som jag och Simon följt bergsgorillornas situation i regionen.  Win Win för människor, djur och natur!

Ja, 2020 drog verkligen i gång med rivstart och jag har rest från vildmark i Uganda till vildmark i Norrbotten, från Stockholm till Ekvatorn och vidare till Polcirkel och så hann jag med Tjejvasan i lördags. 

Att Uganda kallas Afrikas pärla, det visst jag sedan tidigare men döm om min förvåning då jag stiger av nattåget från Stockholm till Älvsbyn och upptäcker att kommunens slogan är ”Norrbottens pärla"

Från en pärla till en annan.

Även Simon har haft en snabbstart på 2020. Med delar av gruppen på foto ovan, tog hans sig upp på Afrikas tredje högsta bergstopp och har klättrat på glaciären i Rwenzoribergskedjan i Uganda. Den smälter i rasande takt på grund av klimatförändringarna och vi planerar reportage på tema, tillgång till det livsviktiga vattnet, framöver.

Några bifogade foton kan ge en idé om magin i detta landskap. Det här var en drömresa jag velat göra sedan mitten på 1980-talet då jag för första gången läste om ” racet ” att upptäcka Nilens källa under 1800-talet slut, var de dimhöljda Månbergen vid Ekvatorn Nilens källa? Det berättar vi mer om för de som hänger med!

2021 reser vi dit igen och då även med fokus på det otrolig rika fågellivet i Rwenzori och bergsgorillorna och andra däggdjur förstås.

Med upp på bergskedjan nu i januari, var åtta resenärer som var och en, på olika sätt fick en upplevelse för livet. Ingen mobiltäckning, inget wifi, bara vidder, stjärnor, fågelkvitter och timmar av vandring i magisk terräng och tidvis tuffa utmaningar för att ta sig till kvällens hydda.  Jag fick inse att flåset inte längre är som det var en gång i tiden men med envishet tog jag ett steg i taget.

Oerhört erfarna bergsguider och bärare fanns med oss hela tiden och stöttade, hjälpte till och gav perspektiv. Att dessa bergsguider även är delägare i företaget, Rwenzori Treeking Service, som vi samarbetar med är precis så som vi vill att hållbart resande ska gå till.

 • Lyckliga resenärer.

 • Två unga honor med sina ungar. Idag finns det 19 familjer som har blivit invanda att få människobesök en gång om dagen. Totalt finns det 50 bergsgorillafamiljer i sydvästra Uganda.

 • Rwenzori Turaco, en skygg art som Simon förstås lyckades fånga på bild.

 • Simon på Bwamanjara Passet, Rwenzori, 4450 meter över havet.

Vi erbjuder flera spännande resmål under 2020 – 2021. Ett urval nedan – mer kommer, följ oss på FB, Instagram och vår hemsida www.afrikaselect.se

 • Camping Safari i Okavangodeltat i Botswana. 22/3 - 2/4 2020. Öppna safaribilar och tält i bushen varje natt, här kommer vi så nära det bara går in i vildmarken, de sista två nätterna vid Victoriafallet. Marika och Simon guidar.
 • Ridsafari i världens äldsta öken, Namibia 10/9 - 19/9 2020. Ett unikt äventyr endast 3 platser kvar. Marika leder resan.
 • Etiopien – fredspristagare och uråldrig kristendom - ett traditionellt land i snabb förändring – från stenkyrkor i Lalibela och högteknologi i Addis, datum fastställs inom kort - oktober eller november 2020 och våren 2021. Marika leder resan.
 • Fly-in Safari i Okavangodeltat och Victoriafallet 31/10- 10/11 2020. Här är bushen och det äventyr med stort Ä som gäller. Vi reser med små plan från en lodge till en annan. Avslutar med Victoriafallet. Simon leder resan.
 • I Nelson Mandelas fotspår – 26/11-12/12 2020. 30 år sedan Mandela släpptes fri, hans gärning och arv är Sydafrikas hopp inför framtiden. Möt de som arbetar i hans anda och se landskapet som präglat honom. Vi inkluderar även safari, svensk historia i Sydafrika och kultur förutom dagsvandringar i Drakensbergen och mycket mer. Här rör vi oss i Simons hemtrakter och tar del av Marika och Simons gemensamma kunskapsbank. Båda två guidar.
 • Fiskesafari i Sydafrika med Simon Stanford och Sivan Jansson 18/4 – 1/5 2021. Ultimata fiskeäventyret, allt från djuphavsfiske i Indiska Oceanen till flugfiske och safari. Oavsett om du fiskat hela ditt liv eller är nybörjare så kommer Simon och Sivan ge dig ditt livs upplevelse.
 • Lokalt och globalt !

Vi kommer även att erbjuda fågelsafari, bergsgorilla-resor till Uganda. Vi hoppas också att 2021 ska bli året då vi tar vår första grupp till Afrikas kanske vackraste och rikaste land, Angola. Härjat av inbördeskrig men nu reser sig folk igen och kanske finns det möjlighet att fler än eliten få del av olja, diamanter, bördig jord och ett kustvatten fullt av fisk.

Jämtland står också på programmet med ” Må-bra helg ” i slutet av maj 2020, vi hämtar vi tågstationen i Bräcke och så bor vi på vår gård, Mogården i byn Gimdalen. Prova på fiske, vandra, paddla, baka tunnbröd och lite till hinner vi med förutom att bara vara. ” Skogsbada, kanske ”

Och så jag vill också gärna ta med en grupp till Udda Äventyr i Älvsbyn i Norrbotten för att rida på magisk tur i ett underbart landskap. Udda Äventyr är en ny bekantskap och deras verksamhet är en stor inspiration för oss. De har tagit folk ut i naturen i 30 år och vilken ritt jag var inbjuden att delta i för två veckor sedan. Hästarna pulsade fram i över en meter snö, vi red i månskenet och vid lägerelden värmde fantastisk mat och dryck. Helt enkelt super.

Så hör av dig till oss och boka, våra grupper är små för att vi ska lära känna varandra, ha tid för genuina möten.

Vi är tacksamma om ni hjälper oss gärna att sprida information om våra äventyr och expeditioner så att fler kan hänga med.

Vi bjuder in till bildvisning och presentation den 19 mars kl 18 i Röda Stugan på Söder i Stockholm - först till kvarn gäller, maila mig Diese E-Mail-Adresse ist vor Spambots geschützt! Zur Anzeige muss JavaScript eingeschaltet sein! 

https://www.afrikaselect.se/resor-aventyr-kunskap

Nedan ett urval av foton från 2019 och 2020 - so far: Ni får gissa vad som är vad, eller ring så berättar jag mer, 0739 601400 !

Queen Elizabeth Park, Uganda, Blue Nile Fall, Simien Mountain Reserve, Blue Nile Fall, Etiopien, Robben Island, Sydafrika Lalibela och stenkyrkorna och Gondar i Etiopien, Namibia, Bryssel med Kongoveteranerna, Sydafrika Addo Elephant Nature Reserve, Mogården i Gimdalen, ritt med Udda Äventyr vid Polcirkeln och Tjejvasan (2020).


Kontakt

 • Diese E-Mail-Adresse ist vor Spambots geschützt! Zur Anzeige muss JavaScript eingeschaltet sein!
 • +46739601400 / 1

Copyright © 2020 Afrika Select. All rights Reserved. Integritetspolicy