Om Marika Griehsel & Simon Stanford

Marika och Simon är journalister och dokumentärfilmare. Efter att ha etablerat separata karriärer inom internationell journalistik under 1980-talet börjande vi samarbeta 1991. Vi blev ett flerfaldigt prisbelönt team som Afrikakorrespondenter för SVT och som frilansare för ett flertal andra tevekanaler. Under mer än 20 år bevakade vi nyhetshändelser över hela Afrika samt en rad andra platser på vår jord.

 

Marika Griehsel har rapporterat från sedan 1989. Först som korrespondent för SVT, baserad i Johannesburg, Sydafrika och sedan 2001 som oberoende filmare, producent, programledare och utrikespolitisk kommentator. Hon har tilldelats några av Sveriges mest prestigefyllda journalistikpriser. Hon studerade journalistik vid Stockholms universitet och tog en magisterexamen i dokumentärfilmskapande vid Dramatiska institutet i Stockholm. Hon talar flytande svenska, engelska och tyska.

Simon Stanford har filmat och producerat nyhetsreportage, dokumentärer och filmer från praktiskt taget alla hörn av världen med primärt fokus på Afrika, hans hemkontinent samt dokumentärer om kust-och havsmiljö.

Ett av våra främsta mål som mediaproffs, är att skapa och underlätta ett nära och respektfullt utbyte av kulturer, idéer och berättelser.

Vi vill genom våra möten med individer och genom gestaltningen av vårt samhälle, hylla människors liv och verk och vår natur och miljö samtidigt som vi utforskar och analyserar de utmaningar som hämmar förståelse, kommunikation och hållbar utveckling.

 

Media

Vi fortsätter att vara djupt engagerade i att rapportera och analysera utvecklingen i Afrika och internationellt. Vi är numera bosatta i Sverige där vi sedan 2001 har producerat dokumentärfilmer, dels i egen regi och för andra medieföretag.

 

Resor och kurser

Utöver vårt mediearbete arrangerar och leder vi resor, kurser och expeditioner främst till södra Afrika där vår erfarenhet, omfattande kontaktnät och djupa engagemang säkerställer att vi ger en unik och berikande reseupplevelse för våra resenärer. Vid vår gård i Jämtland, Mogården Lodge erbjuder vi unikt boende och fantastiska aktiviteter i en lugn och harmoniska miljö. Vi är medlem i branschorganisationen Naturturismföretagarna och värnar om långsiktig hållbarhet och lokal utveckling.

 

 

Utmärkelser

1999 tilldelades vi Sveriges Stora Journalistpris. "För den långvariga, konsekventa och nyanserade rapporteringen från den afrikanska kontinenten."

Andra prestigefyllda utmärkelser inkluderar:

1995 Wilhelm Mobergs stipendium "en reporter som med enastående trovärdighet har vidgat allmänhetens förståelse för Afrika och dess politiska process från kriserna i Rwanda, politiska händelser i Nigeria och det första demokratiska valet i Sydafrika"

1994 Icarus-priset (Svenska TV-producentpriset ) (Delad med Simon Stanford)

1996 Svenska Litteraturakademiens Karin Girow-pris. ” för framstående insats inom utbildningsområdet ”

2011 FUF-pris, (Förenings för utrikespolitiska frågor.) tilldelas för framstående bidrag till Internationell politisk analys.

Contact

  • This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
  • +46739601400 / 1

Copyright © 2020 Afrika Select. All rights Reserved. Integritetspolicy